Home » , , , » Πορτογάλοι: «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα»

Πορτογάλοι: «Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα»

 Το κάλεσμα των Πορτογάλων στην απεργία


Απεργούν σήμερα οι πορτογάλοι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Λισαβόνα. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης που έχει λάβει η χώρα ύψους 78 δισ. ευρώ.

«Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα» είναι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύουν την ανεργία και επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης.
 
Ένα από τα συνδικάτα, το UGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, έχει υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι διστακτικοί στο να συμμετάσχουν στην απεργία. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, πάντως, το CGTP, έχει δεσμευτεί ότι θα παραλύσει σήμερα η χώρα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της απεργίας έχουν παραλύσει οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, ενώ δεν θα κινηθούν και οι συρμοί που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Λισαβόνα-Μαδρίτη. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Λισαβόνας έκλεισε τα μεσάνυχτα. Πολλά νοσοκομεία δέχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
 
Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.
 
Η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει την χειρότερη ύφεση από την δεκαετία του '70, υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο του περασμένου χρόνου έχοντας συσσωρεύσει τεράστιο χρέος. Την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί η χώρα να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης καθώς βαθαίνει η ύφεση. Η δεινή οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει το ποσοστό της ανεργίας στο 14%.
 
Αναδιάρθρωση χρέους και στην Πορτογαλία;
 
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ, μιλώντας σήμερα στην ολλανδική Βουλή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Η Ελλάδα είναι μία ειδική περίπτωση. Σημαίνει αυτό ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά μία αναδιάρθρωση χρέους;», διερωτήθηκε ο Ολλανδός υπουργός και απάντησε: «Όχι. Αυτό μάλιστα είναι γραμμένο στον πρόλογο της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)». Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας, δηλώνοντας ότι η Πορτογαλία είναι διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα, καθώς έχει ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο χρέους από το ελληνικό.
 
Εξάλλου, ο επικεφαλής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch για την Ευρώπη Μόριτς Κρέμερ, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους μπορεί να αποφευχθεί. Ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο κ. Κρέμερ δήλωσε: «Σε σύγκριση με την Ελλάδα, το χρέος (της Πορτογαλίας) δεν είναι τόσο υψηλό και η ικανότητα εφαρμογής, οι θεσμοί στην Πορτογαλία είναι πολύ ισχυρότεροι απ' ότι στην Ελλάδα».


Πηγή: TVXS
Share this article :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | mas template
Copyright © 2011. ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ - All Rights Reserved
Template Modify by Creating Website
Proudly powered by Blogger